Zorluk
Tariflerimizin çoğu kolaydır. Biraz daha fazla zaman ya da pişirme yeteneği gerektirenler orta veya ileri dereceli olarak sınıflandırılmıştır.
Hazırlama süresi
Bu yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan süre.
Toplam süre
Bu yemeği baştan sona hazırlamak için gereken süre: marine etme, fırınlama, soğutma vb. dahil
Servis miktarı
Bu, bu tarifin kaç kişilik olduğunu gösterir.
Malzemeler
Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
- masło, do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
- 230 g wody
- 330 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku (isteğe bağlı)
veya 10 g miodu (isteğe bağlı) - 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Besin Değeri
- şuna göre 1 kromkę
- Kalori
- 306.9 kJ / 73.3 kcal
- Protein
- 2.3 g
- Karbonhidrat
- 15.8 g
- Yağ
- 0.3 g
- Doymuş Yağ
- 0 g
- Lif
- 2.5 g
- Sodyum
- 167.8 mg
Koleksiyonlarda
Alternatif tarifler
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Suszony zakwas
24 Std. 10 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12u.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5h 10min
Chleb codzienny na zakwasie
12u.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min