Zorluk
Tariflerimizin çoğu kolaydır. Biraz daha fazla zaman ya da pişirme yeteneği gerektirenler orta veya ileri dereceli olarak sınıflandırılmıştır.
Hazırlama süresi
Bu yemeği hazırlamak için ihtiyacınız olan süre.
Toplam süre
Bu yemeği baştan sona hazırlamak için gereken süre: marine etme, fırınlama, soğutma vb. dahil
Servis miktarı
Bu, bu tarifin kaç kişilik olduğunu gösterir.
Malzemeler
Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
- masło, do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
- 230 g wody
- 330 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku (isteğe bağlı)
veya 10 g miodu (isteğe bağlı) - 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Besin Değeri
- şuna göre 1 kromkę
- Kalori
- 306.9 kJ / 73.3 kcal
- Protein
- 2.3 g
- Karbonhidrat
- 15.8 g
- Yağ
- 0.3 g
- Doymuş Yağ
- 0 g
- Lif
- 2.5 g
- Sodyum
- 167.8 mg
Koleksiyonlarda
Alternatif tarifler
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12h 30min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28hod. 10min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min