Sağlıklı beslenme için 5 temel gıda

Stresli bir yılın ardından tekrar forma girin ve basit yollarla sağlığınızı koruyun. 5 temel gıda ile hızlıca forma girin!

1. Limon

Limon, güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminizi destekleyecek yüksek düzeyde C vitamini içerir. Aynı zamanda düşük miktarda şekere ve düşük glisemik indekse sahiptir, bu da birçok farklı diyette kullanılmasına olanak tanır. Limonu ferahlatıcı tadı sayesinde aromatik yağlar, çorbalar veya balıklarda kullanabilirsiniz.

Diyetisyenin Tavsiyesi: Limondaki besin maddelerini korunması için yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmaması gerekir. Yüksek sıcaklıklar özellikle C vitaminini azaltabilir.

2. Muz

Muz karbonhidrat içeriği yüksek (23 g / 100 g) hızlı ve enerji dolu bir atıştırmalıktır. Aynı zamanda iyi bir potasyum kaynağı olduğu için kan basıncını ve vücudun mineral dengesini düzenlemeye yardımcı olabilir. Muz ayrıca, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini üretmek için kullanılan bir amino asit olan triptofan açısından da zengindir. Rahatlatıcı, antidepresan ve ruh halini düzenleyici bir etkiye sahiptir. Muz, B6 vitamini bakımından yüksek olduğu için bağışıklık sistemi için de son derece faydalıdır.

Diyetisyenin Tavsiyesi: Muz, uzun ve yoğun bir antrenmandan önce veya antrenman sırasında harika bir atıştırmalık olabilir. İçerdiği yüksek seviyede kolay sindirilebilir karbonhidratlar sayesinde, performansı artırabilir ve uzun süreli aktiviteler sırasında yorgunluk hissini geciktirebilir.

3. Ispanak

Ispanak çok besleyici bir besindir! Düşük kalorili (23 kcal / 100 g) bir besindir ve ayrıca düşük karbonhidrat içerdiği için her türlü düşük kalorili diyet için mükemmel bir üründür. Bu yeşil sebze, A, E, K, C, B2 vitaminleri ve folik asidin yanı sıra potasyum, demir, bakır, magnezyum, çinko, kalsiyum bakımından da zengindir. Ispanak, görme yeteneğiniz, bağışıklığınız, kardiyovasküler sisteminiz, tansiyonu düşürme, sinir sistemi için faydalıdır ve kanın pıhtılaşmasını azaltır. Nötr tadı sayesinde ıspanak, sıcak yemeklere, smoothielere ve hamur işlerine harika bir lezzet katar!

Diyetisyen tavsiyesi: Ispanakta kalsiyumu bağlayan ve sindirilebilirliğini azaltan çok fazla oksalik asit olduğunu lütfen unutmayın.

4. Somon

Somon, özellikle güçlü bir anti-inflamatuar etkiye sahip yüksek omega-3 asit içeriği nedeniyle sağlığınız için son derece faydalı bir üründür. Ayrıca kardiyovasküler sisteminiz için de çok iyidir. Bu yağ asitleri kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, bilişsel işlevleri geliştirerek sinir sistemini destekler.

Diyetisyen tavsiyesi: Somonun besin açısından genel faydalarını azaltabilecek kimyasallardan kaçınmak için mümkün olduğunca organik somon seçmeye çalışın.

5. Tofu

Tofu, yüksek protein içeriği nedeniyle hayvansal ürünlere harika bir alternatiftir. Tofu ayrıca düşük yağ oranıyla bilinir ve bol miktarda kalsiyum, demir, bakır, çinko, selenyum ve B vitamini içerir. Birçok yemek ve smoothie'ler için harika bir malzemedir

Diyetisyen tavsiyesi: Tofu, yüksek fitoöstrojen içeriği nedeniyle, menopozun bazı belirtilerinden muztarip kadınlar için faydalı bir gıda olabilir.

Yeni bir beslenme planı ya da yeni bir fitness planına geçmeden veya uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra hareketli yaşamınıza geri dönerken daima doktorunuza, hekiminize veya sağlık uzmanınıza danışın.

Besleyici gıdaları her gün öğünlerinize eklemekle başlayın!

PİŞİRİN