Ramazan ayı boyunca azalan günlük öğün sayısı sebebiyle metabolizmamız yavaşlar. Ramazan’ın bitmesi ile normal beslenme düzenine geçeceğimiz günler ise kalorisi yüksek şeker, çikolata ve şerbetli tatlılarla karşılaşacağımız o güzel bayram günlerine rastlıyor. Ramazan Bayramı’nda beslenme alışkanlıklarımızı doğru ve sağlıklı şekilde düzenlememek, hızlı kilo alımına, sindirim rahatsızlıklarına ve kan şekerinin hızla yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenmeye çalışılmalıdır.
Bayramı, Ramazan öncesi beslenme düzeninize döneceğiniz geçiş günleri gibi düşünebilirsiniz. İlk güne hafif beslenerek başlayıp, üçüncü gün tüketiminizi ilk güne oranla biraz daha arttırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapmalısınız.
Bayramın ilk günü itibariyle fayda yaratacak bazı önerilere birlikte göz atalım:
Bayram sabahı yapılan kahvaltılar hep keyiflidir. Ramazan boyunca severek tükettiğimiz pide yerine artık tahıllı ekmek tercih edilmeli, güne hafif ve sağlıklı bir kahvaltıyla başlanmalıdır.
Bayram ziyaretlerinin olmazsa olmazı ikramlardır. Mideyi yormamak adına ikramlar tadımlık olarak tüketilebilir. Birden fazla ziyaretiniz olacaksa yediğiniz tatlı miktarına, tükettiğiniz çay kahve sayısına dikkat etmenizde fayda var.
Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşan sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınmalıdır. Özellikle bayram ziyaretlerinde yenilen her ikramlıktan sonra 2 bardak su içilmelidir. Böylece sıvı tüketimi artar ve metabolizma tekrar hızlanır.
Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir. Ziyaretlerde asansör yerine merdiven kullanılması, kısa mesafelerde araç kullanılmaması, hem sindirime yardımcı olacak hem de fiziksel aktiviteyi arttıracaktır. Bayram sonrası ise haftada 5 gün en az 30 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.