Ramazan'da sağlıklı beslenme

Her yediğiniz lokmanın bize nasıl iyi geleceğini düşünerek, farkında olarak yemenin duygusu bambaşka. Siz kendinize ne kadar iyi bakar, tabağınıza ne kadar iyi yemekler koyarsanız vücudunuz da size o şekilde cevap verir. Bu sebeple yediğimiz her besin bizi, hayatımızı, yarınımızı yakından etkiler. Ramazan ayının her anlamda sağlıklı geçmesi için işte ipuçları..

Bunları biliyor muydunuz?

  1. Ramazan'da; iftarınıza 1 kepçe az yağlı çorba ile başlayın. Bol lifli ve az kalorili olan yoğurtlu çorba, sebze çorbası, mercimek çorbası içebilirsiniz.

  2. Kilo almamak için mutlaka sahura kalkın. Uzun süre aç kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Yorgunluk ve halsizlik oluşur.

  3. Sahurda kahvaltı yapın. Yağlı yemekler ve hamur işi size hem kilo aldırır hem de midenizi rahatsız eder.

  4. Tatlı olarak güllaç, tavuk göğsü, muhallebi, puding veya meyveli tatlıları tercih edin.

  5. İftara 1 kase çorba le başlayın ve 15 dakika ara verin. Bu dinlenme süresi midenize iyi gelecektir.

  6. İftardaki kahvaltılıktarı çok abartmayın. Az peynir, biraz zeytin, domates, 1-2 hurma yeterli olacaktır. Tuzlu besinler sizi çok susatır. Peynir ve zeytinin az tuzlu olmasına dikkat edin.

  7. Haftada 1-2 gün tatlı olabilir. Tatlıyı sona saklayın. İftardan 1 saat sonra tatlı zamanı için uygundur.

  8. Gün içinde eksik bıraktığınız suyu iftardan sonra tamamlamayı unutmayın. Yemekten önce, arada, sonrasında, uyumadan önce ve sahurda bol bol su için.

  9. İftardan sonra sadece su yeterli olmaz. Mutlaka 1-2 şişe şekersiz maden suyu tüketin.

  10. İftardan sonra mutlaka 30-40 dakikalık hafif bir yürüyüşe çıkın.

  11. İftardan sonra hemen uyumayın, mümkün olduğu kadar hareketli olun. Akşam yürüyüşü size çok iyi gelir.

  12. Lif tüketimini unutmayın. İftar ve sahurda salata ve toplamda 2-3 tane meyve yemeyi unutmayın.

  13. Vitaminsiz kalmayın. Mutlaka meyve tüketin. Meyveleri çeşitlendirmeyi unutmayın.

  14. En sevilen pideyi yemezsek olmaz. 1/8 pide 1 dilim ekmek yerine geçer. 15. Pilav, makarna, mantı ille de yenecekse haftada 1 gün tüketin ve aynı gün tatlı yerine sadece meyve tüketin.

  15. İftardan sonra mutlaka tatlı yemek isterseniz 1 kap (100 ml sütlü dondurma tam size göre!

  16. Akşam otururken kuruyemiş yeme alışkanlığınız varsa bunu biraz erteleyin. Bu kadar kısa sürede vücudunuz ancak iftarda yediklerinizle ilgilenebilir.

  17. Günde 2 bardak süt-yoğurt-ayran tüketmeyi unutmayın. İftar ve sahura bölebilirsiniz.

  18. Yağ oranı düşük olan tavuk-hindiyi tercih edin. Sindirime iyi gelir, sağlıklı ve hafif bir menü sağlar.

  19. Sahurda tavuklu dürüm, sandviçler hazırlanabilir. Kolay ve sağlıklı!

  20. Kabızlık oluşmaması için et, tavuk vb. yanında mutlaka sebze veya salata yiyin.

  21. Sahurda ağır yemekler yerine, tavuk ile yapılmış sebze sote ve yanında 1 kase cacık yeterlidir. Hem tok tutar hem de midenizi rahatsız etmez.

  22. Sadece çorba ve sebze tüketmek yeterli olmaz. Mutlaka biraz protein ekleyin, Tavuklu sebzeler, hindili yemeklerle daha sağlıklı sofralar hazırlayabilirsiniz.

  23. Sahurda makarna yemek sizi tok tutmaz ve yeterli olmaz. Tam buğday makarna içine biraz közlenmiş sebze biraz da tavuk ilave ederseniz daha uzun süre tok kalabilir, daha dengeli bir sofra hazırlamış olursunuz.

  24. Ödem söktürücü çaylar yerine sindirime iyi gelen çayları tercih edin. İftardan sonra rezene, ıhlamur, nane çayı içilebilir.

  25. Amaç kilo vermek değil, kilo korumak olmalıdır. Bunun için porsiyon kontrolü yeterlidir.

  26. KızartmaLar yerine, ızgara ve fırında pişen yemekleri tercih edin. Kremalı soslar yerine zeytinyağlı sosları seçin.

  27. İftarda çok yavaş yemeye çalışın. Aralarda çatalı kaşığı elinizden bırakın. Uzun süre açlık üzerine hızlı yemek hem porsiyon kontrolünü zorlaştırır hem de midenizi rahatsız eder.

  28. Yemek ne olursa olsun, sofraya 1 kase yoğurt, cacık veya ayran koymayı unutmayın.

  29. Ramazan'da; iftarda içeceğiniz çorbaların içine biraz tavuk veya hindi eti atabitirsiniz. Protein oranını artırmak size güç verir, protein ihtiyacınızı karşılar ve daha kolay doymanızı sağlar.