Karamel; ev yapımı mükemmel lezzet

Şeker, tereyağı ve krema; leziz bir karamel yapmak için bu üç basit malzeme yeterlidir. Karameli birçok farklı şekilde kullanabilirsiniz. Pasta, kek, dondurma ve kahvelerin üstünde, kremaları içinde, çikolata dolgusu olarak veya en sade haliyle karamel şekerlemesi olarak. Evde karamel yapmak zor gözükse de Thermomix® sayesinde düşündüğünüzden çok daha kolay. Karamel yapımı hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını sizler için derledik.

Karamel, klasik mi yoksa modern bir tat mı?

Nostaljik bir havadaysanız sizi çocukluğunuza götürecek bir çiğnenebilir bademli karamel şekerlemesi yapmayı deneyin. Daha modern bir lezzet istiyorsanız karamele biraz kavrulmuş kuruyemiş ekleyin, çikolatayla kaplayın ve üzerine deniz tuzu serpiştirin. Bir akşam yemeği partisi için hazırlıyorsanız leziz karamelli tatlınıza kakule veya zencefil gibi alışılmadık tatlar ekleyerek misafirlerinizi şaşırtın.

Karameli nasıl yapabilirim?

Thermomix® TM6 Şeker Aşamaları modunu kullandığınızda karamel sos hazırlamak çok kolaydır! Yüksek sıcaklıklardan faydalanın ve Rehberli Pişirme adımlarını takip edin.

•Başarı ipuçları: Karameli sos tenceresinde hazırlıyorsanız başlangıçta tüm su buharlaşana kadar kapağını kapatın. Kapak, buharı hapsedecek ve tencerenin yanlarındaki tüm şeker kristallerini aşağı kaydıracaktır. Bu da karamelinizin şeffaf ve sıvı kalmasını sağlayarak şekerlenmesini önleyecektir.

•Karameli çok hızlı bir şekilde hazırlamak için kullanılabilecek bir kısa yol, hazır karamelli şekerler kullanmaktır. Thermomix®’te doğrayın ve şeker miktarına bağlı olarak 3 dakika/75°C/hız 1'de veya daha uzun bir süre eritin.

Karamel yaparken dikkat etmeniz gerekenler:

• Karamel, çok yüksek ısılarda pişer. Dikkatli davranın ve cildinize değmemesi için spatula kullanın. En önemlisi de tamamen soğuyana kadar spatulayı yalama dürtüsüne direnin!

•Karamel kalıntıları, Thermomix® karıştırma kabınızda sertleşirse 1 litre sıcak su ekleyin ve 10 dakika/70°C/hız 1'de pişirin.

Karamel sosunu ne için kullanabilirim?

Leziz, kıvamlı ve kremalı… hepsini daha kavanozdayken yeme isteğine dayanmak zor! Ama bunun yerine, dondurmanın üzerine gezdirmeyi, kek hamuruna eklemeyi veya iki kekin arasında sandviç yapmayı deneyin. Ayrıca, büyük bir kavanoz yaptıktan sonra daha küçük kavanozlara bölüştürüp arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Mutlu olacakları garanti!

Karamel şekerlemesi, yer fıstıklı şeker veya bal peteği yaptım. Şimdi ne yapmalıyım?

Havadaki nemi emmemeleri için şekerlemeleri iyice paketlemeden önce tamamen soğumalarını bekleyin. Yer Fıstığı Şekerlemesi veya Bal Peteği Şekerlemesi elinizle kırın ve hava geçirmez bir kapta saklayın; karamel sosunu da buzdolabında hava geçirmez bir kavanozda saklayın. Şekerlemeleri keskin bir mutfak bıçağıyla keserek güzel şekillere bölün; bıçağa yapışıyorsa bıçağı ısıtın veya hafifçe yağlayın. Muntazam kenarlar için aşağıya doğru sertçe bastırmak yerine nazik bir ileri geri testere hareketi yapın. Şekerlemeleri küçük parçalara böldüğünüz pişirme kağıtlarına sarın ve hava geçirmeyen bir kapta saklayın. Hava sıcaksa kabı buzdolabında saklamanız uygun olacaktır.

Önemli ipucu: yaz aylarında nemi emmek ve şekerlemelerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlamak için kutunun tabanına fırın kağıdıyla kaplanmış bir pirinç katmanı ekleyin.

Karamel nasıl kesilir?

Daha fazla karamelli tarifi keşfedin

KEŞFET